5 + 1 συμβουλές για μια επιτυχημένη ιστοσελίδα

13

05 / 21

Εισαγωγή

Η επιτυχία μιας ιστοσελίδας κρίνεται από πολλούς παράγοντες τόσο λειτουργικούς όσο και αισθητικούς. Ο εκάστοτε επισκέπτης περιμένει να δει μια ιστοσελίδα που θα δουλεύει χωρίς προβλήματα, θα είναι καλαίσθητη, θα του τραβήξει το ενδιαφέρον και θα καταφέρει να τον κρατήσει με το μοναδικό περιεχόμενο που διαθέτει.

1. Προσοχή στο τι ιστοσελίδα θα πάρετε

Η επιλογή ιστοσελίδας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την απλούστευση της διαδικασίας κατασκευής μια ιστοσελίδας πλέον μπορούν σχεδόν όλοι να αποκτήσουν ή και να σχεδιάσουν μια ιστοσελίδα χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις. Πολλές φορές θα έχετε δει διαφημίσεις για δωρεάν ιστοσελίδες ή για ιστοσελίδες χαμηλού κόστους που σας υπόσχονται ότι θα σχεδιάσετε μόνοι σας μια ιστοσελίδα με μερικά μόνο κλικ. Αυτές οι περιπτώσεις κρύβουν παγίδες και εγκυμονούν κινδύνους. Όταν δεν διαθέτετε τις απαραίτητες γνώσεις για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας καλό θα ήταν να ζητήσετε από κάποιον επαγγελματία να σας την κατασκευάσει. Θέματα όπως η ασφάλεια, οι δυνατότητες, η επεκτασιμότητα, η συντήρηση και αναβάθμιση μπορούν να σας οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία εάν δεν ξέρετε τι κάνετε. Όσο δελεαστική και να είναι μια χαμηλή τιμή (ακόμα και αν είναι μηδενική) πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν σας προσφέρει αυτά που μπορεί να σας προσφέρει ένας επαγγελματίας (άμεση τεχνική υποστήριξη, πλήρη κατανόηση των αναγκών σας, εξατομικευμένες λύσεις σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις και ανάγκες, ασφάλεια, συντήρηση και αναβάθμιση). Εάν λοιπόν βλέπετε σοβαρά της επιχείρηση σας και θέλετε μια ιστοσελίδα η οποία να δουλεύει απρόσκοπτα και να είναι καλαίσθητη καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία του χώρου.

2. UX / UI Σχεδιασμός

Το UX κα το UI παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας ιστοσελίδας, τί είναι όμως;

Το UX αποτελεί το ακρωνύμιο του User Experience. Στην ουσία το UX είναι δυνατότητα που δίνει μια ιστοσελίδα σε έναν χρήστη να κατανοήσει το πως είναι δομημένη και να μπορέσει με ευκολία να περιηγηθεί και να βρει αυτό το οποίο ψάχνει. Μέσα από αυτή την διαδικασία ο χρήστης πρέπει να έχει μια ευχάριστη εμπειρία που θα τον κάνει να επισκεφτεί ξανά στο μέλλον μια ιστοσελίδα.

Το UI αποτελεί ακρωνύμιο του User Interface. Επί της ουσίας πρόκειται για τις σχεδιαστικές ενέργειες που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψιν του πριν την κατασκευή μιας ιστοσελίδας έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί μέσω διάφορων μέσων (π.χ. κουμπιά, εικονίδια, μεγέθη, χρώματα, θέσεις στην ιστοσελίδα) να αλληλεπιδράσεις με ευκολία με την ιστοσελίδα.

3. Συγγραφή περιεχομένου

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας ιστοσελίδας παίζει και η συγγραφή περιεχομένου. Οι πληροφορίες που θα διαβάσει ο επισκέπτης πρέπει να αποτελούν μοναδικό κείμενο, να έχουν ενδιαφέρον και να είναι σχετικές με το αντικείμενο που ασχολείται η ιστοσελίδα.

Εάν επί παραδείγματι αντιγράφεται κείμενα από άλλες ιστοσελίδες το Google θα το καταλάβει και θα κατεβάσει την ιστοσελίδα σας στην κατάταξη, έτσι η ιστοσελίδα σας θα είναι ποιο δύσκολο να βρεθεί σε μία αναζήτηση.

Εν αντίθεση εάν χρησιμοποιείτε μοναδικά κείμενα το Google θα το καταλάβει και θα ανεβάσει την ιστοσελίδα σας θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με έναν χρήστη, εάν επισκεφθεί την ιστοσελίδα σας και διαβάσει ένα κείμενο το οποίο το έχει δει και αλλού αυτούσιο τότε πολύ γρήγορα θα εγκαταλείψει την ιστοσελίδα σας και πιθανόν να μην την επισκεφθεί στο μέλλον.

4. Φωτογραφίες και γραφιστικές δημιουργίες

Οι χρήστες στην εποχή μας κρίνουν μια ιστοσελίδα από την εικόνα που βλέπουν και η εικόνα που θα δουν πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη για να τους αφήσει θετικές εντυπώσεις.

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, το ίδιο περίπου ισχύει και με μια καλή φωτογραφία. Θα αγοράζατε ποτέ έναν προϊόν το οποίο θα το βλέπατε σε μια θολή φωτογραφία ή από μία άσχημη γωνία λήψης; 

Ειδικά στην εποχή μας όπου ο καθένας διαθέτει ένα έξυπνο τηλέφωνο με μια αρκετά καλή κάμερα η κακής ποιότητας φωτογραφίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και ούτε γίνονται ανεκτές από τους επισκέπτες.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γραφιστικές δημιουργίες σε μια ιστοσελίδα. Από το λογότυπο, τα εικονίδια, τα σχήματα, τα εφέ μετακίνησης ή κύλισης, τα κουμπιά κλπ. Όσο ποιο όμορφα και χρήσιμα είναι για τον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας τόσο θετικότερη εντύπωση του δημιουργούν και τον πείθουν ότι πίσω από αυτή την ιστοσελίδα βρίσκεται μια επιχείρηση η οποία βλέπει σοβαρά της παρουσία της στον χώρο του διαδικτύου.

5. Αλληλεπίδραση με τους χρήστες

Η αλληλεπίδραση με τους χρήστες είναι ένα σύνολο ενεργειών τόσο εντός όσο και εκτός ιστοσελίδας το οποίο μπορεί να αυξήσει την επιτυχία μια ιστοσελίδας σε μεγάλο βαθμό.

Προσπαθήστε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα σας και να δείτε τα πράγματα μέσα από την οπτική του μέσου επισκέπτη. Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας εύκολα; Είναι τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε εμφανή σημείο; Παρέχεται στον επισκέπτη χρήσιμες και ξεκάθαρες πληροφορίες; Βλέπει ο επισκέπτης ενημερωμένο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας; Είναι εύκολο για τον επισκέπτη να βρεί αυτό που ψάχνει σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Εάν έστω και σε κάποιο από αυτά τα ερωτήματα απαντήσατε όχι τότε η ιστοσελίδα σας χρειάζεται επανασχεδίαση και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία.

6. Social Media

Η εποχή μας είναι η εποχή των Social Media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Η δύναμη των social media είναι τέτοια ώστε έχει αναγκάσει εδώ και χρόνια πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις να ασχοληθούν μαζί τους. Ακόμα και επιχειρήσεις που στο παρελθόν δεν βλέπανε τα social media με καλό μάτι ή ήταν διστακτικές πλέον διαθέτουν λογαριασμούς τα ποιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέσα κοινωνική δικτύωσης μπορούν να δώσουν ώθηση στην επιχείρηση σας καθώς μπορούν να αυξήσουν το brand awareness, να αυξήσουν τις πωλήσεις σας, να σας βοηθήσουν να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας σε ένα μεγαλύτερο κοινό, να δημιουργήσετε ένα μεγαλύτερο και ποιο «πιστό» πελατολόγιο και φυσικά να διαφημιστείτε.

Το να δημιουργήσετε επιτυχημένους λογαριασμούς στα social media δεν είναι μια εύκολή διαδικασία καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Εάν το επιχειρήσετε και δεν διαθέτε τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να σας κοστίσει και σε χρόνο και σε χρήμα. Καλό θα ήταν εάν θέλετε η να αποκτήσει η επιχείρηση σας λογαριασμούς στα social media να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία του χώρου.

Επίλογος

Αυτοί ήταν μόνο μερικοί παράγοντες από τους πολλούς που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για μια επιτυχημένη ιστοσελίδα. Στην UPCODE μέσα από ένα πακέτο ολοκληρωμένων λύσεων σας προσφέρουμε πλήρως λειτουργικές και καλαίσθητες ιστοσελίδες βασισμένες σε θεμέλια επιτυχίας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μας πείτε για το δικό σας project, θα χαρούμε να σας ακούσουμε.

Δημοσιεύτηκε :

13 / 05 / 21