Κατασκευή Ιστοσελίδων : Τι να προσέξετε [2021]

22

07 / 21

Εισαγωγή

Η ποιότητα, οι δυνατότητες, οι έτοιμες πλατφόρμες, η υποστήριξη, το πακέτο φιλοξενίας, η εκπαίδευση πάνω στην ορθή χρήση της ιστοσελίδας και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι μερικά από τα ποιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να πιάσουν τόπο τα χρήματα σας στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Στις μέρες μας η ιστοσελίδα θεωρείτε απαραίτητο εργαλείο για κάθε επιχείρηση που θέλει να αναπτυχθεί και να προσεγγίσει ένα μεγαλύτερο κοινό. Όσοι όμως δεν γνωρίζουν την ορολογία της αγοράς των ιστοσελίδων και δεν έχουν κάποιες γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν τι ακριβώς παίρνουν με τα χρήματα που δίνουν.

Αυτό το άρθρο είναι για όσους θέλουν να αποκτήσουν μια ποιοτική ιστοσελίδα αλλά δεν γνωρίζουν τα τεχνικά θέματα και τις ορολογίες. Σκοπός μας είναι, αφού έχετε διαβάσει ολόκληρο το άρθρο, να είστε σε θέση να καταλάβετε τι ακριβώς πληρώνετε, τι να περιμένετε και πως να διαλέξετε με ποιον θα συνεργαστείτε για να αποκτήσετε μια ιστοσελίδα που θα δουλεύει αδιάκοπα και απροβλημάτιστα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Ποιότητα

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας ποιοτικής ιστοσελίδας;

Το ποιο σημαντικό απ’ όλα είναι δουλεύει σωστά και χωρίς προβλήματα, εάν δεν δουλεύει σωστά όλα τα υπόλοιπα είναι ανούσια.

Η καλαισθησία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας ιστοσελίδας. Το σύνολο των χρωμάτων, των σχημάτων, των μεγεθών αλλά και οι γραμματοσειρές που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο με σκοπό να ικανοποιούν το μάτι και να δίνουν την αίσθηση μιας αρμονικής συνοχής.

Η φιλικότητα προς τον χρήστη, η δυνατότητα δηλαδή να μπορεί ο χρήστης να βρει εύκολα και γρήγορα αυτό που ψάχνει μέσα σε μια ιστοσελίδα, είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας. Κανένας δεν θέλει να βρεθεί σε έναν «λαβύρινθο» για να βρει μια πληροφορία, στην εποχή μας όλοι περιμένουμε ότι η πληροφορία που αναζητούμε θα μας παρουσιαστεί με ευπαρουσίαστο τρόπο με μερικά μόνο κλικ.

Η φιλικότητα προς τις μηχανές αναζήτησης είναι ένας από τους ποιο κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία μιας ιστοσελίδας. Όταν μια ιστοσελίδα είναι φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης (π.χ Google) αυτό σημαίνει ότι θα επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις αναζητήσεις. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η ιστοσελίδα να τηρεί κάποιους «κανόνες» και να έχει κάποια χαρακτηριστικά που οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google Search θεωρούν απαραίτητα. Οι ιστοσελίδες που τηρούν τους «κανόνες» και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι μηχανές αναζήτησης επιβραβεύονται ενώ όσες δεν τους λαμβάνουν υπόψιν τους τιμωρούνται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μια ιστοσελίδα πρέπει να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας και να σας προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις. Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να δουλεύει σαν εργαλείο της δουλειάς σας, να κάνει δηλαδή την δουλειά για την οποία φτιάχτηκε καθώς και να εξυπηρετεί τον στόχο της κάθε επιχείρησης. Όσο καλή και να είναι μια ιστοσελίδα εάν δεν καλύπτει τις ανάγκες σας (πχ δεν διαθέτει φόρμα επικοινωνίας ενώ για εσάς είναι απαραίτητη) τότε δεν υπάρχει λόγος να την αποκτήσετε.

Δυνατότητες

Οι δυνατότητες μια ιστοσελίδας είναι πάντα ένας από τους βασικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε δυνατότητες;

Μια από της ποιο γνωστές δυνατότητες είναι το σύστημα διαχείρισης(δυναμική ιστοσελίδα). Ένα σύστημα διαχείρισης επιτρέπει σε έναν χρήστη με ελάχιστες έως και καθόλου γνώσεις να συνδεθεί με την ιστοσελίδα και να ανανεώσει το περιεχόμενο της (κείμενα, εικόνες, βίντεο, συνδέσμους, έγγραφα κ.α) με μερικά μόνο κλικ.

Η προσαρμογή της εμφάνισης μιας ιστοσελίδας (αγγλ. Responsive design) ανάλογα με την συσκευή του χρήστη (κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής, λάπτοπ, τάμπλετ) είναι μια από τις ποιο διαδεδομένες δυνατότητες και στην εποχή μας θεωρείται ως λογικό προαπαιτούμενο. Οι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το κινητό τους για να πλοηγηθούν και περιμένουν ότι οι σελίδες που θα επισκεφθούν θα εμφανίζονται σωστά. Κανείς δεν πρόκειται να ξοδέψει χρόνο κάνοντας ζουμ για να βρει μετά από ώρα το τηλέφωνο επικοινωνίας μιας επιχείρησης ή βασικές πληροφορίες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να επιλέξετε μια ιστοσελίδα που θα εμφανίζεται σωστά σε όλες τις συσκευές.

Η προσθήκη νέων δυνατοτήτων είναι κάτι που πρέπει να σας προβληματίσει πριν προχωρήσετε στην αγορά μιας ιστοσελίδας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε αγοράσει μια ιστοσελίδα και οι δυνατότητες που σας προσφέρει σας καλύπτουν πλήρως. Τι γίνετε όμως εάν μετά από έναν χρόνο χρειαστείτε μια νέα δυνατότητα; Μπορεί η ιστοσελίδα σας να την ενσωματώσει;

Έτοιμες πλατφόρμες

Υπάρχουν πολλές γνωστές πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδων αλλά αναμφίβολα η ποιο διάσημη και η ποιο διαδεδομένη είναι το WordPress. Με 64 εκατομμύρια ιστοσελίδες παγκοσμίως να στηρίζονται στο WordPress δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή είναι η αγαπημένη πλατφόρμα των hackers.

Περισσότερο από 400 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο επισκέπτονται καθημερινά μια ιστοσελίδα στηριγμένη στο WordPress, γεγονός που καθιστά την συγκεκριμένη πλατφόρμα ιδανικό στόχο για τους hackers και τους σκοπούς τους που δεν είναι άλλοι από την κλοπή πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων. Τα προσωπικά σας δεδομένα δεν είναι μόνο το ονοματεπώνυμο σας και ο αριθμός του κινητού σας αλλά και οι πληροφορίες της κάρτας σας, τα ιατρικά σας δεδομένα, το ΑΦΜ σας, η ταυτότητα σας και ότι άλλο μπορεί να έχετε συμπληρώσει σε κάποια φόρμα εγγραφής η ταυτοποίησης στοιχείων.

Ο κύριος λόγος που στοχοποιείται σε τέτοιο βαθμό η εν λόγο πλατφόρμα δεν είναι άλλος από τα κενά ασφαλείας. Το WordPress από μόνο του δεν έχει κενά ασφαλείας (αν σε κάποια έκδοση του έχει προσπαθεί να τα διορθώσει άμεσα), το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα πολύ γνωστά σε όλους plugins. Τα plug ins είναι βοηθητικά «προγράμματα» τα οποία μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει στο WordPress και να αποκτήσει νέες δυνατότητες.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 40 χιλιάδες plug ins για να σας βοηθήσουν να κάνετε διάφορες εργασίες και να σας δώσουν νέες δυνατότητες. Σε αντίθεση όμως με το ίδιο το WordPress πολλά από αυτά τα plugins μπορεί να περιέχουν κενά ασφαλείας (backdoors) τα οποία παίρνουν πολύ χρόνο για να διορθωθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διορθώνονται ποτέ διότι ο developer που τα έφτιαξε αρχικώς έχει σταματήσει να ασχολείται.

Αν λάβετε υπόψιν σας όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε για ποιον λόγο το WordPress σαν πλατφόρμα ήταν η ποιο χακαρισμένη πλατφόρμα στον κόσμο το 2018 και μάλιστα αποτελούσε το 90% από όλες τις πλατφόρμες που οι ιστοσελίδες του έπεσαν θύμα κάποιου hacker.

Κατασκευή Ιστοσελίδων : Τι να προσέξετε [2021]

Κάντε κλίκ στην εικόνα για zoom

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 90 στους 100 που έπεσαν θύμα επίθεσης κάποιου hacker στήριζαν την ιστοσελίδα τους στην πλατφόρμα του WordPress.

Πακέτο φιλοξενίας

Το πακέτο φιλοξενίας που θα διαλέξετε είναι πολύ σημαντικό και το ιδανικό θα ήταν, εάν δεν έχετε αρκετές γνώσεις, να αφήστε την επιλογή του σε κάποιον επαγγελματία του χώρου.

Μπορεί να έχετε αγοράσει την καλύτερη ιστοσελίδα που υπάρχει, να είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην διαθέτει κενά ασφαλείας, να φορτώνει γρήγορα, να είναι καλαίσθητη και λειτουργική αλλά αν το πακέτο φιλοξενίας που θα διαλέξετε δεν είναι το ιδανικό θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Σκεφτείτε η ιστοσελίδα σας να φορτώνει πολύ αργά, να μην μπορείτε να δεχτείτε άλλους επισκέπτες γιατί φτάσατε το όριο επισκεψιμότητας, να μην μπορείτε να ανεβάσετε άλλα αρχεία γιατί φτάσατε το μέγιστο όριο του πακέτου. Όλα αυτά είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν αρνητικά την εμπειρία ενός επισκέπτη και πιθανώς να μην επισκεφθεί την ιστοσελίδα σας ποτέ ξανά.

Σε αντίθεση εάν διαλέξετε το σωστό πακέτο φιλοξενίας θα έχετε ένα σύνολο υπηρεσιών το οποίο θα δίνει στον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας μια ευχάριστη εμπειρία.

Σωστή χρήση της σελίδας και εκπαίδευση

Ας υποθέσουμε ότι έχετε αγοράσει μια ιστοσελίδα και θέλετε πλέον να την χειρίζεστε μόνο σας, να ανανεώνετε δηλαδή το περιεχόμενο της χωρίς καμία βοήθεια.

Είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να εξοικειωθείτε με το σύστημα διαχείρισης της ιστοσελίδας σας, για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει ο developer που σας την έφτιαξε να αφιερώσει κάποιο χρόνο ώστε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πως λειτουργεί.

Πριν αγοράσετε μια ιστοσελίδα ρωτήστε αν η κάθε εταιρεία είναι πρόθυμη να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το σύστημα διαχείρισης, ρωτήστε πόσο χρόνο θα σας αφιερώσει, ότι απορία έχετε ρωτήστε τους developers, φροντίστε τα χρήματα σας να πιάσουν τόπο.

Τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων

Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην κατασκευή ιστοσελίδων. Όταν συμφωνήσετε να αγοράσετε μια ιστοσελίδα επί της ουσίας έχετε συμφωνήσει σε 2 βασικά πράγματα: α)τον χρόνο που απαιτείται ως την ολοκλήρωση β) τα χρήματα που απαιτούνται.

Είναι πολύ βασικό οι συμφωνίες να τηρούνται. Εάν υπάρξει απόκλιση της συμφωνίας σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στην διακοπή συνεργασίας. Να είστε πάντα ειλικρινείς και να απαιτείται να είναι το ίδιο ειλικρινείς και οι άλλοι μαζί σας.

Υποστήριξη

Αφήσαμε την υποστήριξη για το τέλος γιατί αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να επικεντρώσετε τις ερωτήσεις σας. Πριν αγοράσετε μια ιστοσελίδα ρωτήστε τι είδους υποστήριξη μπορεί να σας δώσει η κάθε εταιρεία. Όταν λέμε υποστήριξη δεν εννοούμε μόνο στο τεχνικό κομμάτι αλλά και στα ποιο απλά ζητήματα. Μπορείτε επί παραδείγματι να πάρετε τηλέφωνο την εταιρεία που σας έφτιαξε την ιστοσελίδα να κάνετε μια ερώτηση ή σας βάζουν στην αναμονή και περιμένετε για πολύ ώρα;

Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα είναι ειλικρινείς μαζί σας για τον λόγο που προέκυψε; Σας ενημερώνουν για το πως θα το επιλύσουν; Αυτά είναι ίσως τα ποιο σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας στο κομμάτι της υποστήριξης.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε κάτι διότι επικρατεί ένα μεγάλό μπέρδεμα. Η προσθήκη νέων δυνατοτήτων σε μια ιστοσελίδα δεν αποτελεί τεχνική υποστήριξη και προφανώς δεν μπορεί να γίνει δωρεάν από κανέναν όσο άριστη συνεργασία και να έχετε. Είναι σαν να έχετε ένα αυτοκίνητο και να ζητάτε να σας βάλουν δερμάτινα καθίσματα δωρεάν επειδή είναι εντός εγγύησης. Όσο απλό και αν σας φαίνεται το εν λόγο ζήτημα θα ξαφνιαστείτε από το πόσες ώρες έχουν ξοδευτεί στα τηλέφωνα και σε κατ’ ιδίαν ραντεβού για να εξηγηθεί το όλο θέμα.

Κατασκευή Ιστοσελίδων : Τι να προσέξετε [2021]
Επίλογος

Ελπίζουμε με αυτό το άρθρο να σας βοηθήσαμε να καταλάβετε τι να προσέξετε πριν αγοράσετε μια ιστοσελίδα, ποιες ερωτήσεις να κάνετε για να σιγουρευτείτε ότι τα λεφτά σας θα πιάσουν τόπο και να καταλάβατε ορισμένους τεχνικούς όρους. Εάν σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε μια ιστοσελίδα φτιαγμένη πραγματικά για τις δικές σας ανάγκες που θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα και η υποστήριξη θα γίνεται από τους ίδιους που έφτιαξαν την ιστοσελίδα σας, τότε επικοινωνήστε μαζί μας και πείτε μας για την δικιά σας ιδέα, θα χαρούμε να σας ακούσουμε.

Δημοσιεύτηκε :

22 / 07 / 21