Μοναδικά λογότυπα ή έτοιμα; Τι σας συμφέρει;

15

04 / 21

Εισαγωγή

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας θέλουμε το λογότυπο μας να είναι καλαίσθητο και να ξεχωρίζει, να έχει τον τρόπο του να τραβάει τα βλέμματα αλλά και να μην είναι υπερβολικό. Να το θυμάται όποιος το δει και να το συνδέσει με την επιχείρηση μας και κατά κάποιον τρόπο να υποδηλώνει το είδος της επιχείρησης μας όσο αυτό είναι δυνατόν.

Τι είναι όμως ένα έτοιμο λογότυπο και τί ένα custom made;

Ένα έτοιμο λογότυπο μπορείτε να το αγοράσετε μέσω χιλιάδων ιστοσελίδων που τα πουλάνε με το κιλό. Η τιμή του ξεκινάει συνήθως χαμηλά και αυξάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις. Οι δυνατότητες που δίνουν οι εν λόγω ιστοσελίδες , όσον αφορά την επεξεργασία του λογοτύπου, είναι πενιχρές, καθότι μπορείτε να κάνετε αλλαγές μόνο στα χρώματα και τα κείμενα. Στην ουσία δεν σας αφήνουν να επέμβετε στον σχεδιασμό του «σκληρού πυρήνα» του λογοτύπου.

Το custom made λογότυπο, φτιάχνεται από κάποιον γραφίστα κυριολεκτικά κατά παραγγελία. Εφόσον συνεννοηθείτε με έναν γραφίστα και του πείτε τι ακριβώς θέλετε, το αποτέλεσμα που θα λάβετε θα είναι αυτό ακριβώς που περιμένατε.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους;

Μοναδικότητα

‘Ένα έτοιμο λογότυπο πωλείται με το «κιλό». Χιλιάδες επιχειρήσεις στον κόσμο μπορούν να έχουν το ίδιο λογότυπο με το δικό σας. Σκεφτείτε το μπέρδεμα και την συνήχηση των πελατών σας αλλά και την κακή εντύπωση μου δημιουργεί εν γένη.

Ένα custom λογότυπο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για εσάς και την επιχείρηση σας και ουδείς άλλος θα έχει το ίδιο ακριβώς λογότυπο. Οι πελάτες σας δα συνδέσουν το λογότυπο σας με την επιχείρηση σας και θα το αναγνωρίζουν πάντα λόγο της μοναδικότητας του. 

Ποιότητα

Σε γενικές γραμμές τα έτοιμα λογότυπα δεν χαρακτηρίζονται από την ποιότητα τους. Είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να ταιριάζουν σε πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις διότι η μαζικότητα και όχι η μοναδικότητα είναι το ζητούμενο του εκάστοτε «δημιουργού».

Ο γραφίστας που θα επιλέξετε εσείς να σχεδιάσει το λογότυπο της επιχείρηση σας, θα πραγματοποιήσει έρευνα, κατόπιν θα οραματιστεί και θα δημιουργήσει ένα λογότυπο με τις υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές και πάντα στα πλαίσια των αναγκών της δικιάς σας επιχείρησης.

Υποστήριξη – Αλλαγές

Τα λογότυπα που παραδίδονται από ιστοσελίδες μαζικής πωλήσεως δεν τυγχάνουν καμίας υποστήριξης και σπανίως υποστηρίζουν αλλαγές. Συνήθως θα σας προτείνουν να αγοράσετε κάποιο άλλο ή μπορεί και να μην δίνουν καν υποστήριξη στον τομέα των αλλαγών.

Το δικό σας αποκλειστικά λογότυπο φτιαγμένο από έναν γραφίστα μπορεί να αλλαχθεί σε ότι βαθμό εσείς επιλέξετε. Οι αλλαγές αλλά και η υποστήριξη είναι πάντα άμεσες καθώς δεν έχετε παρά να σηκώσετε το τηλέφωνο σας και να επικοινωνήσετε με τον δημιουργό του.

Τιμή – Νομικά προβλήματα

Τα έτοιμα λογότυπα κρύβουν μια μεγάλη παγίδα στην τιμή τους. Αρχικά η τιμή φαίνεται ελκυστική σε σημείο που απορεί κανείς αλλά η παγίδα κρύβεται στις λεπτομέρειες. Επί παραδείγματι, μπορεί να αγοράσετε ένα λογότυπο σε τιμή πολύ χαμηλή και μετά από 5 ή 10 μέρες μια «μεγάλη» εταιρεία να αγοράσει το ίδιο ακριβώς λογότυπο με εσάς. Εάν υποπέσει στην αντίληψη της ότι και εσείς έχετε το ίδιο λογότυπο θα κινηθεί νομικά εναντίων σας. Βρίσκεστε μπλεγμένοι από το πουθενά και για μερικά ευρώ.

Βέβαια εδώ να αναφέρουμε ότι συνήθως αυτές οι ιστοσελίδες που πουλάνε μαζικά λογότυπα δίνουν την δυνατότητα να αγοράσετε κάποιο από αυτά και να το αφαιρέσουν μετά από το κατάστημα τους. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή είναι «τσουχτερή» και το πρόβλημα δεν λύνετε διότι τι γίνεται αν εσείς αγοράσετε ένα λογότυπο σήμερα και αύριο μια άλλη επιχείρηση το αγοράσει με δικαίωμα αφαίρεσης από το κατάστημα; Πάλι θα υπάρξει νομικό πρόβλημα.

Τα λογότυπα που φτιάχνονται αποκλειστικά για εσάς έχουν τιμή ανάλογη των απαιτήσεων ή το δυσκολίων που εσείς θέτετε σε έναν γραφίστα. Αυτό όμως είναι και το μοναδικό τους κόστος! Με την αγορά ενός μοναδικού λογοτύπου μπορείτε να είστε πάντα ήσυχοι ότι δεν θα σας προκύψει ποτέ κανένα νομικό ζήτημα καθότι ο γραφίστας που εσείς θα επιλέξετε θα σχεδιάσει το λογότυπο της επιχείρηση σας αποκλειστικά για την δικιά σας επιχείρηση. 

Η σύγκριση είναι …δεν υπάρχει σύγκριση

Τα έτοιμα λογότυπα μπορούν να σας δελεάσουν με την χαμηλή τους τιμή, χωρίς όμως να σας προσφέρουν μοναδικότητα, ποιότητα και πολύ πιθανό να σας μπλέξουν σε δικαστικές διαμάχες.

Από την άλλη πλευρά τα λογότυπα που θα σας φτιάξει ένας γραφίστας, κατόπιν παραγγελίας, είναι μοναδικά, ποιοτικά και σας παραδίδονται χωρίς νομικά προβλήματα.

Επίλογος

Χρειάζεστε ένα μοναδικό λογότυπο; Ελπίζουμε με αυτό μας το άρθρο να σας βοηθήσαμε επαρκώς ώστε να καταλάβετε τις βασικές διαφορές των έτοιμων λογότυπων και των custom αλλά και τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα τους. Εάν ενδιαφέρεστε για ένα custom λογότυπο επικοινωνήστε μαζί μας!

Δημοσιεύτηκε :

15 / 04 / 21